СКЪПИ ЗРЕЛОСТНИЦИ,

      Вие дойдохте в нашето училище като любопитни тийнейджъри с ранички и питащи очи. Няма да забравя деня, в който за пръв път се изправих  с дневник пред вас като учител, но разбрах още тогава, че искам да бъда и ваш приятел.  Изминаха за някои 4, за други – 5 години и всеки от вас стана голям и отговорен човек. През цялото това време, ние с радост следихме успехите ви, радвахме се на постиженията. Днес вие, като птици от гнезда, излитате от училище към новия живот на възрастни. Пожелавам ви да останете такива смели, искрени, целеустремени и честни хора, да не се страхувате да бъдете различни.  Намерете за себе си цели и вървете към тях по най-правилния път. Главното в живота е точно това  – да намерите себе си и да разберете към какво се стремите. Нека успехът ви бъде съчетан с рационални и мъдри решения, посрещайте трудностите смело, а успехите –  с идеята, че може и повече.

      Като ваш учител и директор на СГХСТ, с пълна увереност мога да кажа, че сте готови за самостоятелния живот, за достигането на поставените цели, към големи победи и пораснали мечти. Животът е борба, пълна не с трудности, а с приключения. Ако любовта се случваше на всеки, нямаше да е най-хубавото преживяване. Желая ви живот, изпълнен с приключения с щастлив край и винаги да има човек, с когото да ги споделите.

Дойде мигът за последния звънец, който е ярък и запомнящ се момент в живота на всеки човек, но съдбата ви изправи пред изпитание. През тази година нищо не е същото и никога не се е случвало. Изправени сте пред възможността да преодолеете голям проблем, да успеете и да се справите, въпреки всичко. Време е да се сбогувате с училището, макар и по по-различен начин, от който сте си представяли,  и да опознаете нов свят. Пожелавам той да бъде по-хубав и вълнуващ от досегашния, да няма непреодолими изпитания и разочарования. Уроците не свършват с последния звънец, оттук започва по-трудното – да се доказвате не с оценки, а със знания, които ще ви помогнат да постигнете успехи, да осъществите мечтите си и ще ви направят истински щастливи.

Скоро прочетох стихотворение, което най-точно изразява чувствата ми в този момент:

Отново май, поредна утрин

с кристален въздух и безброй мечти,

над двора слънцето поглежда меко

и снощен дъжд с лъчи суши.

Вятърът издухва спомен от порой

и птици пеят, и е топло, светло,

но в квартала ще цари покой.

Не ще вратите се отворят,

не ще се веят знамена

и няма песен да се лее,

и няма да трептят сърца.

Звукът на токчета го няма,

на мъжки силни гласове,

на класната гласа задавен

„Попътен вятър“ щом рече.

Тъй дворът ще остане празен –

безшумен, глух, осиротял,

Хем пет години силно мразен,

хем тайно малко домилял.

И вместо за последно приятел да прегърнем,

последна глътка заедно от „Училище“ да пием,

Последен взор ний няма да обърнем,

А вкъщи сълзи тихично ще трием.

      Никога не забравяйте вашите учители, които винаги ще се радват да ви видят и непременно се връщайте в любимото училище, дори само в мислите си.

Бъдете смели, следвайте мечтите си и бъдете щастливи!

                                                                                                        Р.Гигова – Директор  на СГХСТ