Скъпи приятели, СГХСТ спечели трето място на националното състезание „Най-добър млад хлебар-сладкар“, което се проведе в курортен комплекс „Албена” на 20 април 2023 г.!

27 състезатели от цялата страна трябваше изработят хлебчета без глутен и сладкарско изделие без захар и изкуствени подсладители – крем в чаша с три компонента: крем, хрупкава бисквита и кърд/желе/компот.

Провокирани от нестандартната визия на нашата презентация, много от присъстващите на събитието изявиха желание да научат повече за изделията ни. Затова решихме да ви споделим подробна информация по темата.

В подготовката на композицията екипът учители и състезателят ни подходиха иновативна композиция и вплетоха в нея много идеи и послания!

Решихме да експериментираме, като вложим зеленчуци в двата продукта, а това, особено за сладкарските кремове е много специфично и нетрадиционно! За да бъде още по-предизвикателно направихме единият от кремовете със сок от цвекло! Всеки очаква сладкарският крем да е фин, пухкав, ароматен и вкусен! За преодоляване на специфичния мирис и привкус на почва и за обогатяване на състава към основните съставки добавихме питая, сок от портокал и лайм и наистина се получи отличен резултат! Вторият крем решихме също да е на основата на маскарпоне и сирене „Филаделия“, но с авокадо и лайм, тъй като авокадото традиционно се използва за салати, но рядко в сладкарството. Получи се прекрасна хармония от вкусове и текстури! При оформянето им се постарахме да вложим колкото се може повече техники! Трябваше да помислим и за по-авангардно презентиране. Най-лесният вариант беше да наслоим кремовете директно в чаша/бурканче, което е обичайната практика. Ние искахме да постъпим нетрадиционно, затова направихме всичко възможно кремовете да са подходящи с тях да се моделират фигури. Кремът с цвекло оформихме с две лъжици чрез техниката „канелка“, а този с авокадо – изтегляне с пош на т.нар. „ангелски криле“ във форма на цвете, а самото то е похлупено с чаша. В позицията на чашата също има идея – да провокираме любопитството и интереса към продукта и така човек да научи за идеята, която сме вложили в композицията!

При изработката на хрупкава бисквита използвахме технологията на дантелените бисквити „Флорентини“ с брашно от бадем, но и при тях обогатихме допълнително състава, при това с отпадащи продукти от приготвянето на кремовете. Изсушихме пулпата на цвеклото и костилката от авокадо и направихме брашна, които вложихме в бисквитата, следвайки концепцията „Нулев отпадък“ – намиране на приложение на оставащи от производството ядивни части от суровините. Допълнително обогатихме съдържанието на дантелената бисквита с портокалови корички и изсушени боровинки, правейки с това връзка с третия ни компонент – кърд от боровинки.

Хлебчето направихме от три компонента:

Основата бе от микс брашна, ядки и семена, към които добавихме конопено брашно като единственият растителен продукт, съдържащ всичките 20 аминокиселини, по подобие на приетите като еталон за храна с пълноценен състав на белтъци – майчината кърма и кокошето яйце.

Със сок от спанак и оризово брашно направихме тесто, което моделирахме като цвете върху основата. Така оформено хлебчето символизира земята, а семената и цветето – силата й да създава живот.

Третият компонент е микс от сирена, които поставихме отгоре, в центъра на хлебчето. От доста време СГХСТ работи по темите, свързани с устойчивостта и по-специално – възраждане и популяризиране на традиционни технологии за приготвяне на храна. Затова решихме в хлебчето да вложим сирене, за да да популяризираме млечни продукти, създавани по стари, автентични способи, например зелено сирене от Черни Вит, крокмач или „Брънза“. Спряхме се на родопското бито сирене „Брънза“, което комбинирахме с масло, мащерка и сръбски каймак. С влагането на каймака правим връзка с друга тема, по която работим – „Комуникация на вкуса“: храната като мост между хората от различни географски региони или живели през различни исторически периоди, но свързвани чрез отношението си към непреходното културно наследство, каквото е храната.

С така създадената композиция, идеите и посланията, вложени в нея, СГХСТ даде своя малък принос за допълване на богатата палитра от изделия, оформящи съвременният облик на българското хлебопроизводство и сладкарство!

Като педагози, искахме да кажем на младите хора, избрали професията, да приемат храната не само като източник на хранителни вещества, приятни вкусови усещания и наслада за сетивата, а да погледнат отвъд това, защото в приготвянето й може да се вложат дълбоки послания и те да стигат до всеки, които има сетива и мисъл за това!

Специални благодарности на нашата състезателка Цветелина Миланова и екипът зад нея за креативността, всеотдайният труд и отдаденост на идеята да вложат в изявата повече послания и смисъл, а не само правилно изпълнение на определени технологични операции!