„Еразъм+“ 2018/2019

„ВЕГАН СТИЛ В ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВОТО И СЛАДКАРСТВОТО“ – пореден  проект, финансиран от   програма „Еразъм+“ за практика на 20 ученици от Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии във Виена от 23.06.2019 до 07.07.2019 г.

За пореден път „Еразъм+“ подкрепи инициативата на Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии за практика на ученици във водещи страни в Европа. Работата по европейски програми и участието в проекти е шансът още от ученическите години  да могат да открият различните посоки за развитие в професията. Темата на реализирания проект, с акцент върху веганството, имаше за цел да даде друг поглед върху този вид хранене, който става все по-популярен в Европа. Веган-културата набира все по-голяма скорост в последните години в Австрия и има вече определени традиции в това отношение.   Създадено е специално веган-общество, провежда се панаир на тези храни, фирми ориентират производствата си към тях, коментира се въпросът за въвеждане на този тип хранене в училище, издава се списание, посветено на веганството.

В рамките на проекта, освен практика на реални работни места, учениците имаха възможност да посетят фабриката за шоколад на Цотер и   да се запознаят  с продуктите на едно от най-иновативните места за производство на такива изделия. Собственикът е изградил изследователски център, който се занимава с въпросите за храната на веганите и хора с други специфични нужди. Разработват се нови видове шоколад, основно екологични. Това са  шоколади, които не съдържат мляко, а само какао и сурова захар, но се произвежда и богато разнообразие от соев шоколад, бели шоколадови бонбони, в които напълно е изместено млечното съдържание, натурални билкови бонбони. Иновация в разработката на този тип изделия са бонбоните на растителна основа с чист растителен бял шоколад, на базата на елда, златно просо, оризово мляко и соя. Учениците имаха възможност да наблюдават целия производствен процес и да получат знания на създаването на тези специфични продукти.

След завръщането си от практиката, на специална презентация, която се проведе на 29.10.2019 г.,  участниците споделиха с други ученици и преподаватели придобитият опит впечатленията си, разказаха за преживяванията си в Австрия. Гостите имаха възможността да опитат от различни вегански изделия, приготвени в нашите работилници.